Myopie management

Oog voor de toekomst

Wat doen we het toch goed hè, voor onze kinderen? We geven ze liefde, gezond eten en aandacht. Maar hoe zorgen wij voor hun ogen?  Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in België bijziend. Een bril helpt wel opnieuw scherper te zien maar werkt niet om het risico op verergering tegen te gaan. En ze hebben hun ogen nog hun hele leven nodig. Toch? Tijd voor actie!

Wat is bijziendheid?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je goed dichtbij, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

De risico's?

Bijziendheid op zich hoeft niet gevaarlijk te zijn, echter myopie is niet altijd onschuldig. Hoewel de groei van het oog plaatsvindt tijdens de kinderleeftijd en jeugd, kunnen complicaties  ontstaan op oudere leeftijd. Naarmate de bijziendheid sterker aanwezig is, maw naarmate het oog langer geworden is, stijgt het risico op complicaties op latere leeftijd. Voor meer info omtrent complicaties, verwijzen wij door naar uw oogarts.

De risicofactoren?

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:

  • Erfelijkheid; als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.
  • Etniciteit; onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).
  • Leefpatroon; kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid.

En nu? Wat kunnen we doen?

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder  kunt ondernemen om kinderen hiervoor zoveel mogelijk te behoeden. Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ therapieën om uit te kiezen zoals lifestyle advies, medische oogdruppels of speciale contactlenzen.

  • Brillenglazen: Deze innovatieve brillenglazen bestaan een een kijkzone en behandelzone. De kijkzone zorgt voor scherp zicht, de behandelzone voor een remming van achteruitgang van de bijziendheid.
    Als myopie-management-expert bieden we hierin de meest werkzame glazen aan.
  • contactlenzen; er bestaan verschillende soorten contactlenzen voor myopie te managen. Dit type contactlenzen zijn speciaal ontwikkeld om bijziendheid te remmen. Als myopie-management-expert zijn wij gespecialiseerd in dit onderdeel en kan u bijgevolg voor deze oplossing bij ons terecht.
  • lifestyleadvies;  volg de 20-20-2 regel: richt na 20minuten dichtbijkijken je blik voor minstens 20 seconden op een punt in de verte. Daarnaast spendeer je best tenminste 2 uur per dag buiten in daglicht
  • medische oogdruppels; voor deze behandeling adviseren we u contact op te nemen met uw oogarts.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x